Бойлер непрямого нагріву: що це таке, вибір агрегату і його підключення

Компанія «Теплобак» здійснює технічну підтримку наших клієнтів на всіх стадіях виробничого процесу (проектування, монтаж, експлуатація опалювального обладнання).

Будь-хто з нас бажає і прагне жити з максимальним комфортом. Невід'ємною складовою цього є наявність гарячої води, необхідної для особистої гігієни та опалення. У центральній системі вона часто відсутня, а деякі будинки до неї і зовсім не підключені. Для багатьох найоптимальнішим, зручним і вигідним рішенням такої проблеми є установка бойлера з непрямим принципом нагріву води. Про те, що таке бойлер непрямого нагріву, про принцип його роботи (нагріванні води), а також про те, як вибрати і здійснити правильне, ефективне підключення бойлера непрямого нагріву піде мова далі.

Що являє собою бойлер непрямого нагріву і принцип його роботи?

Головна відмінність бойлера непрямого нагріву від аналогічного обладнання з принципом прямого нагріву води (газом або електрикою) полягає в отриманні тепла від теплоносія, в якості якого може виступати гаряча вода від опалювального котла або з централізованої системи опалення, а також антифриз.

Бойлер косвенного нагрева

Внутрішня поверхня такого бойлера, яка використовується для нагріву води, виготовляється з теплоізолюючого матеріалу, а нагрівальним елементом є змійовик. Він може бути встановлений всередині ємності або обвивати її по колу. За змійовика постійно циркулює теплоносій, а його форма дозволяє максимально швидко і ефективно підняти температуру води в ємності до необхідного рівня.

Принцип роботи бойлера непрямого нагріву:

  • в ємність для нагріву надходить холодна вода;
  • в змійовик надходить теплоносій (вода із системи опалення або від опалювального котла);
  • вода в ємності нагрівається за рахунок гарячого змійовика;
  • в крані постійно присутня гаряча вода.

Головною перевагою бойлера непрямого нагріву і схеми його роботи є повне завантаження електропроводки в опалювальний сезон. Мало того:

  • правильне проектування забезпечує високі показники продуктивності при оптимальному співвідношенні сум витрат;
  • довга і безпечна робота забезпечується відсутністю контакту нагрівача з проточною водою;
  • гаряча вода з крана надходить відразу після його відкриття.

Як вибрати бойлер непрямого нагріву?

Головним орієнтиром має стати рівень споживання гарячої води вами або вашою родиною. Усереднені показники її використання для комфортного життя наступні:

  • близько 10 літрів щодня на особисту гігієну однієї людини;
  • близько 15-20 літрів кожен день для миття посуду;
  • близько 70-80 літрів на прийняття душу однією людиною;
  • близько 170-180 літрів на прийняття ванни.

Другий важливий нюанс - це матеріал виготовлення змійовика. Рекомендується віддавати перевагу моделям з водонагрівачем з латуні - нагрів води буде здійснюватися ефективніше, а чистка нагрівача буде проходити простіше.

Ємність, яка використовується для нагріву води, повинна мати захисну обробку від корозії, а сам бойлер повинен мати теплоізоляційний шар. Кращим варіантом є моделі з ізоляцією пінополіуретаном або мінеральною ватою. Виробів з ізоляцією поролоном краще уникати.

Установка і підключення непрямого бойлера

Для правильної установки і підключення цього апарата потрібно запам'ятати три основних принципи:

  • надходження холодної води має здійснюватися в нижню частину, а вихід гарячої (нагрітої) води - через верхню частину;
  • надходити теплоносій повинен зверху вниз - заходити в верхній патрубок, по змійовику спускатися вниз і виходити в загальну систему через нижній патрубок;
  • в центрі ємності, використовуваної для нагріву води, буде знаходитися точка рециркуляції.

Чітке дотримання описаних принципів дозволяє підняти КПД агрегату до максимально можливого рівня - спочатку буде нагріватися вода, що знаходиться у верхній частині бойлера, а після теплоносій почне нагрів води, що знаходиться внизу.

Підключення можна здійснювати за будь-якою з трьох основних схем:

  • з установкою трьохходового клапана;
  • з установкою двох насосів циркуляційного типу;
  • з установкою спеціальної гідравлічної стрілки.

Якщо вам важко вибрати оптимальну для себе схему підключення описаного агрегату, то завжди можете звернутися до фахівців компанії «Теплобак».

Замовити послугу
Оформіть заявку на сайті, ми зконтактуємо з вами найближчим часом та надамо відповідь на всі питання, які вас цікавлять.