Акумуляція холоду в системах холодопостачання

Компанія «Теплобак» здійснює технічну підтримку наших клієнтів на всіх стадіях виробничого процесу (проектування, монтаж, експлуатація опалювального обладнання).

Науково-виробниче підприємство «Теплобак» за роки своєї роботи накопичило значний досвід в галузі холодопостачання. Наші фахівці залежно від технічних вимог готові запропонувати різноманітні типи баків-холодоакумуляторів для вирішення ваших завдань. Нас цінують завдяки перевіреним технічним рішенням, надійності, якості та високій ефективності обладнання.

Система холодопостачання є частиною загальної інженерної системи об’єктів цивільного і промислового призначення. Це можуть бути офісні, торгово-розважальні центри, лікарні, готелі, виробничі цехи, складські приміщення тощо. Це одна з найскладніших і дорогих в експлуатації систем, що створюється з врахуванням таких критеріїв як початкові інвестиції і експлуатаційні витрати. Тому створення якісної системи холодопостачання, котра відповідає цим критеріям, потребує зваженого і аналітично обгрунтованого підходу.

Впровадження процесу акумуляції холоду в роботу таких систем є одним з головних векторів розвитку сучасних систем холодозабезпечення. Використання в системі холодопостачання і кондиціонування баків холодоакумуляторів — найбільш економічний і надійний спосіб охолодження для офісів, торгових центрів, магазинів, шкіл, лікарень, інших будівель та систем технологічного охолодження. Такі системи дозволяють зменшити споживання елекроенергії і викиди газів, що сприяють утворенню парникового ефекту. Таким чином окрім економічної вигоди можливо досягнути зменшення негативних екологічних наслідків.

Розглянемо детально переваги застосування баків-холодоакумуляторів серії ВХА від компанії «Теплобак»:

1. Зменшена початкова вартість системи.

При проектуванні системи з цілодобовою роботою холодильної машини з використанням бака-холодоакумулятора ВХА-1 потужність охолоджувача суттєво зменшується порівняно із звичайними системами, обладнання яких розраховане на короткотермінове пікове навантаження. Типовий проект з баком-холодоакумулятором включає охолоджувач потужністю 60-70% від пікового споживання по холоду. Баланс по холодонавантаженню забезпечується за рахунок акумулятора холоду.

Холодильна машина меншої потужності ніж в традиційній системі відповідно має меншу споживану електричну потужність, а тому потребує трансформаторів, розподільчої апаратури, пускових пристроїв меншого розміру, що дозволяє досягти додаткової економії капітальних затрат на встановлення системи охолодження. Якщо в будівлі змонтовано генератор для щоденного або резервного електроживлення, встановлену потужність генератора буде суттєво зменшено за рахунок зниження пікового електричного навантаження за рахунок застосування бака-холодоакумулятора. Сукупність цих факторів дозволяє зменшити початкові інвестиції в систему холодопостачання.

2. Зниження затрат на енергоносії.

Система з акумулятором холоду знижує пікове споживання електроенергії, зсуваючи її використання на непікові години. При меншій встановленій потужності холодоакумулятор може знизити загальне споживання електричної енергії системою холодопостачання на 50% і більше завдяки застосуванню диференційованого тарифу на електрику залежно від часу доби. Згідно з постановою НКРЕ від 04.11.2009 № 1262 для розрахунків із споживачами електричної енергії для визначення рівня ставок тарифів, диференційованих за періодами часу, для кожного періоду та всіх сезонів встановлюються такі тарифні коефіцієнти та тривалості періодів:

  • Двозонний тариф: нічний тариф — 0,4; денний — 1,5.
  • Тривалість періоду: нічний — 8 годин; денний — 16 годин.
  • Тризонний тариф: нічний період — 0,35; напівпіковий — 1,02; піковий — 1,68.
  • Тривалість періоду: нічний — 7 годин, напівпіковий — 11 годин, піковий — 6 годин.

Таким чином експлуатація системи охолодження з баком-акумулятором вночі дозволяє додатково заощадити експлуатаційні витрати на енергоносії.

3. Подовження терміну служби холодильної машини.

Холодоакумулятор дозволяє згладити нерівномірність виробництва холоду при включеному компресорі в режимі постійних пусків і зупинок. Також у випадку, коли об’єм гідравлічного контуру холодильної машини менший за мінімально допустимий об’єм системи, потрібно встановлювати акумулятор холоду для запобігання частого включення виключення обладнання і таким чином для продовження терміну його служби.

4. Зменшення негативних екологічних наслідків.

Зниження споживання і використання електроенергії завдяки використанню бака-холодоакумулятора буде зменшувати шкідливий вплив від роботи системи охолодження на навколишнє середовище. Виробництво електрики вночі в цілому потребує меншої питомої витрати тепла (витрачається менше палива на одиницю виробленої електроенергії), а менші викиди вуглекислого і парникових газів допоможуть сповільнити процес глобального потепління. Комісія по енергетиці Каліфорнії прийшля до висновку, що використання електроенергії вночі снижує викиди в атмосферу на 31% порівняно з використанням елекроенергії в денний час.

Таким чином, використання акумуляторів холоду серії ВХА в холодопостачанні цивільних і промислових об’єктів дозволяє максимально оптимізувати капітальні вкладення, експлуатаційні витрати, отримавши на виході стабільну, довговічну і економічну систему холодозабезпечення.


Замовити послугу
Оформіть заявку на сайті, ми зконтактуємо з вами найближчим часом та надамо відповідь на всі питання, які вас цікавлять.